- Altres noms del jaciment
- Conjunt d'Ullastret
- Cronologia
- Ferro-Ibèric Antic / Ferro-Ibèric Antic (-650 / -450) - Medieval / Medieval (400 / 1492) - Ferro-Ibèric Ple / Ferro-Ibèric Ple (-450 / -200) - Ferro-Ibèric Final / Ferro-Ibèric Final (-200 / -50)
- Cultura
- Món Ibèric
- Municipi
- Ullastret (Europa, Espanya, Catalunya, Girona, Baix Empordà)
- Enllaç a Inventari Generalitat
- Cercador de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya [24/11/2024]
Bibliografia
- https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9158458
Descripció
El jaciment del Puig de Sant Andreu és un dels més importants de l'època ibèrica a Catalunya, situat al municipi d'Ullastret, a l'Empordà. El poblat es desenvolupa en una muntanya amb protecció natural al sud i a l'est, mentre que l'oest es va tancar amb una muralla fortificada. Amb una superfície de 8 hectàrees, és un dels poblats més grans de l'època, juntament amb l'Illa d'en Reixac, situada a 400 metres.
Les primeres ocupacions daten del segle VI aC, amb cases de planta rectangular i murs de tàpia i pedra. A finals d'aquest segle es va construir la primera muralla, que es va ampliar al segle IV aC. Durant el segle III aC es van afegir temples i altres edificis, abans que el poblat fos abandonat després de la revolta ibèrica de 195 aC, durant la repressió romana.
Les excavacions han descobert una gran varietat d'estructures, com l'acròpolis, temples, cisternes i zones residencials. També s'han trobat nombroses ofrenes que suggereixen pràctiques religioses. Actualment, el jaciment és un parc arqueològic obert al públic, amb un museu dedicat a la cultura ibèrica.