Nom d'objecte
gerra
Producció
ceràmica comuna púnica
Cultura/Període
Protohistòria i món iber
Material
ceràmica
Tècnica
a torn
Seca
Datació
-400 / -100
Ubicació
Exposició permanent
Nom jaciment
Pla de les Tenalles
Municipi
Granyanella (Europa, Espanya, Catalunya, Lleida, La Segarra)
Mides
183 52 mm
Descripció
Llegir més
Gerra amb una nansa, base plana amb peu anular, cos globular, espatlla ampla carenada, coll cilíndric molt estret i boca petita de vores verticals i llavi lleugerament reentrant. Presenta decoració pintada amb tres bandes horitzontals primes a la zona de l'espatlla.
Aquest esquema formal respon a una variant de gerra de coll estret anomenada “olpe” molt habitual en el món mediterrani, tant grec com púnic. Aquesta peça és, amb tota seguretat, de producció púnica centromediterrània, tal vegada de tallers de l'àrea de Cartago.
L'olpe es una gerra de boca estreta que, per aquesta particularitat morfològica, es pensa que funcionaria com a contenidor de líquids espessos, bàsicament oli i, per tant, s'associa fonamentalment amb contextos de tocador.
Els exemplars púnics d'aquesta mateixa forma documenten una presència no molt abundosa però constant en el registre arqueològic de tota l'àrea ibèrica. La seva cronologia de producció es molt ampla i abasta des del segle V aC. fins al segle II aC.
Aquesta peça prové del poblat ibèric del Pla de les Tenalles de la Mora, de context desconegut, amb una datació imprecisa que deu oscil·lar entre el segle IV aC i principis del segle II aC. Amb tot, el més probable, pel seu bon estat de conservació, és que provingui dels nivells de destrucció del poblat que es daten d'entorn el 200 aC.
Omeka ID
1259