Nom d'objecte
llàntia
Cultura/Període
Món romà
Material
ceràmica
Tècnica
a motlle
Seca
Datació
75 / 160
Museu
Museu de Badalona
Ubicació
Exposició permanent
Nom jaciment
Municipi
Badalona (Europa, Espanya, Catalunya, Barcelona, Barcelonès)
Mides
10 x 7,5 x 4 cm
Descripció
Llegir més
Pertany a les anomenades comunament Firmalampen o llànties de canal (en aquest cas forma Bussière C VII). Trobem la firma o marca del fabricant de la llàntia: FORTIS, clarament definida en el fons exterior de la peça, al centre d'un cercle.
Gràcies a aquest segell del fabricant sabem que va ser fabricada a Mòdena (Itàlia), en aquella època la Gal·lia Cisalpina.
Aquest taller va fer una gran producció de llànties de canal que s'estengueren arreu de l'imperi. També sembla que es van fer altres produccions amb aquesta marca a Lió, Trèveris, Berna, Frankfurt o Roma, que potser eren tallers imitadors donat l'èxit de les peces. A la Península se'n documenten a llocs tant diversos com Empúries, Mataró, Tarragona, Astorga, Palència, Maó, Conimbriga, i ara també a Badalona, on se'n coneixien alguns fragments i ara tenim aquesta peça gairebé sencera (només li manca part del bec).
Una altra de les característiques d'aquestes llànties és que la majoria no tenen nansa. Algunes presenten, al voltant del disc dues o tres orelletes foradades per tal de poder-hi passar un cordill o fil de metall per penjar-les . En aquest cas, la peça en té tres.
Destaca la decoració en relleu, molt ben conservat, d'una màscara teatral tràgica. Amb un pentinat alt sobre el front i una melena llarga, el nas marcat, els ulls en forma d'ametlla i la boca oberta, característiques de les màscares teatrals d'època imperial.
És dels pocs models d'aquest tipus que té tres orelletes per poder-la penjar.
© Museu de Badalona
Omeka ID
1908