Nom d'objecte
bol
Producció
terra sigil·lada sudgàl·lica
Cultura/Període
Món romà
Material
ceràmica
Tècnica
a motlle
Seca
Datació
65 / 70
Museu
Museu de Badalona
Ubicació
Exposició permanent
Nom jaciment
Ciutat romana de Baetulo. Plaça de la Ciutat Romana. 2
Municipi
Badalona (Europa, Espanya, Catalunya, Barcelona, Barcelonès)
Mides
24 x 13 cm
Descripció
Llegir més
Bol de Terra sigil·lada sud gàl·lica, de la forma Dragendorf 29. Es tracta d'una forma molt característica i abundant a Baetulo. És un bol gran amb la vora decorada a rodeta externament i internament amb dues línies paral·leles incises, i la paret i carena externes decorades amb formes vegetals geomètriques. Al fons interior de la peça hi ha un segell o marca del terrisser (officina) que podem transcriure com a VANDERI (amb nexe AN). Segons Francesc Tarrats (2020) Vanderio, treballà al centre de producció ceràmica de La Graufessenque (França), en època Flàvia. Se li dona un període d'activitat entre els anys 65-85 dC i només se li coneixen dos tipus de vasos: Dragendorf. 29 i Dragendorf. 18. A la península Ibèrica, fins ara, només hi havia constància de productes de Vanderio en un vas de la Vila Joiosa, a Alacant, també en Dragendorf 29. En canvi, està molt ben documentat a diferents jaciments francesos, neerlandesos, anglesos, alemanys...
La forma del vas, amb la vora molt desenvolupada i exvasada, s'ajusta prou bé a la cronologia flàvia del segell. De tota manera, la decoració, encara molt d'època de Neró fa pensar que es tracta d'un exemplar d'una primera etapa de Vanderio.
És una forma típica de la vaixella sud-gàl·lica i la seva carena evoluciona de manera cada cop més marcada al mateix temps que la vora és cada vegada més oberta. A Baetulo la vaixella sud-gàl·lica s'introdueix al regnat de Tiberi, i la Dragendorf 29 ja hi és present.
En època flàvia la forma 29 perd pes davant de la Dragendorf 37, un bol gran molt més hemisfèric, però també amb les parets decorades a motlle.
Aquest bol aparegué sencer, encara que trencat, en l'àmbit d'una domus. Com ja hem dit està decorat, i era freqüent entre les vaixelles de les famílies benestants. Va ser produït a La Graufessenque, uns tallers (officinae) molt grans que exportaven la seva producció ceràmica arreu de l'Imperi, des d'època d'August fins a finals del segle I dC.
Omeka ID
1920