Nom d'objecte
aplic ornamental
Cultura/Període
Món romà
Material
os
Tècnica
talla
Seca
Datació
101 / 300
Ubicació
Reserva
Nom jaciment
Tàrraco
Municipi
Tarragona (Europa, Espanya, Catalunya, Tarragona, Tarragonès)
Mides
6,1 x 2,7 x 4,7 cm
Descripció
Llegir més
Petita peça d'os figurada, buida al seu interior i de cos cilíndric, que representa el cap d'una figura masculina, encara que amb certs trets propis d'un animal, concretament d'un caprí. S'observen clarament dues banyes situades a la part davantera, que li creixen des del centre del front i es perllonguen de manera lleugerament corba cap a dalt, les orelles circulars a la part inferior, però allargades, ascendents i acabades en una punta força aguda, el nas, curt i aplanat i amb els orificis nasals oberts als laterals, els ulls ametllats i ben marcats i una petita boca. Una espessa barba li cobreix tota la part inferior de la cara, des de les temples, tot passant per sota els pòmuls i fins a arribar a la zona situada sota el nas. Els pèls de la barba, com els cabells, han sigut traçats amb detall, de manera que pot distingir-se el bigoti, que s'allarga a banda i banda de la boca i ha estat representat en forma d'espiga. Finalment, cal esmentar una mena d'ornament que li decora la part davantera i lateral del cap. Aquest adorn li arriba fins al clatell i està format per un conjunt de cel·les romboidals guarnides amb un seguit de línies verticals.
Tots aquests trets zoomorfs permeten identificar aquesta figura amb el déu Pan, l'únic déu híbrid del panteó grec i romà.
Aquesta peça podia haver format part de la decoració d'un llit funerari, moble de tradició hel·lenística, però difós entre la societat romana des del segle II aC.
© Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Omeka ID
3375