Nom d'objecte
inscripció
Cultura/Període
Món romà
Material
bronze
Tècnica
fosa, repussat
Seca
Datació
98
Museu
Museu de Badalona
Ubicació
Exposició permanent
Nom jaciment
Municipi
Badalona (Europa, Espanya, Catalunya, Barcelona, Barcelonès)
Mides
44,55 x 37 x 0,4cm
Descripció
Llegir més
Les tabulae hospitalis o taules d'hospitalitat eren documents jurídics que testimoniaven el pacte entre un individu, reconegut com a protector, i una comunitat que l'acceptava com a patró i li retia homenatge.
La de Badalona recull el pacte celebrat el 8 de juny de l'any 98 dC entre els baetulonenses (badalonins) i Quint Licini Silvà Granià, fill de Quint, personatge de la família Licínia de Tarraco, que probablement tenia càrrecs administratius i interessos econòmics a Baetulo i que va arribar a ser cònsol l'any 106 dC.
Aquesta tabula es va trobar l'any 1934 a les excavacions del Clos de la Torre, on s'identificaren una sèrie d'habitacions que obrien a un pati central i que en part estaven construïdes sobre la muralla. S'interpretà com una part de la possible domus de Quint Licini, en un lloc on l'any 1957 es va descobrir un estany o piscina que probablement formava part del peristil de la casa i que actualment està obert a la visita pública amb el nom de Jardí de Quint Licini.
En una d'aquestes habitacions, que J. Font i Cussó interpretà com un traster, ja que estava semisoterrat, sobre la part enllosada de l'habitació s'hi trobà la tabula recolzada a la paret.
Té a la part superior una nansa articulada que devia servir per transportar-la, però de ben segur degué estar penjada en la paret d'algun edifici públic o en algun pedestal del fòrum. Presenta quatre forats, un a cada angle, per tal de passar-hi els claus que la subjectarien.
La transcripció epigràfica és:
IMP(eratore) NERVA CAESAR(i) TRAIANO
AVG(usto)·GERM(anico)·II
C(aio)·POMPONIO·PIO COS(consulibus)
VI IDVS IVNIAS
BAETVLONENSIS EX HISPANIA CITERIO
RE HOSPITIVM FECERUNT
CVM Q(uinto) LICINIO SILVANO GRANIANO
EVMQVE LIBEROS POSTEROSQVE
© Museu de Badalona
Omeka ID
1888