Nom d'objecte
moneda
Cultura/Període
Romana
Material
plata
Tècnica
encunyació
Seca
Roma
Datació
-153
Ubicació
Centre Interpretació
Nom jaciment
Olèrdola. Entrada recinte (sector 01)
Municipi
Olèrdola (Europa, Espanya, Catalunya, Barcelona, Alt Penedès)
Mides
17 mm
Descripció
Llegir més
Moneda de la sèrie romano-republicana, ceca Roma Anvers: Cap de Roma (la ciutat és representada per un bust femení drapejat amb el cap girat a la dreta i casc alat) i el signe o marca de valor “X”. Revers: la deessa Victòria conduint una biga. A la dreta, sota els peus dels cavalls: C MAIANI; a l'exerga, ROMA. Aquest denari va ser trobat al sector 01 d'entrada al recinte d'Olèrdola, durant la campanya de 1986, el dia 12 d'agost.
Caius Maiani, personatge del qual apareix el seu nom a la moneda, era un dels tres magistrats elegits anualment (tresviris monetales) que controlaven l'encunyació de monedes durant la república romana. Els tresviris procedien de famílies destacades i marcaven amb el seu nom les monedes que supervisaven. Malauradament, sabem molt poca cosa del C. Maiani.
El denari (paraula de la qual en deriva diner) va ser creat en el marc de la segona guerra púnica (218-201 aC) en resposta al nou panorama bèl·lic i comercial que es dibuixava al Mediterrani en aquell moment.
La iconografia que apareix en aquest denari republicà és de les més comunes i en ella se'ns mostra el poder de l'estat i de les divinitats de Roma. Així, a l'anvers, trobem la personificació femenina de Roma –amb els atributs de la deessa Minerva- i de l'estat romà, juntament amb el símbol X (deu) identificador del valor del denari (deu asos, la moneda unitat de bronze). El revers reforça el missatge amb una imatge d'una divinitat, la Victòria alada, amb els noms de Roma i del responsable estatal.
CRAWFORD, H.H. 1975, Roman Republican Coinage, Cabrigde Univerisity Press. Tipus forma:Núm. 203/1a
Omeka ID
2202