- Altres noms del jaciment
- Conjunt d'Ullastret
- Cronologia
- Ferro-Ibèric Ple / Ferro-Ibèric Ple (-450 / -200)
- Cultura
- Món Ibèric
- Municipi
- Serra de Daró (Europa, Espanya, Catalunya, Girona, Baix Empordà)
- Enllaç a Inventari Generalitat
- Cercador de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya [24/11/2024]
Descripció
El Puig de Serra és un turó d'origen eocènic, allargat i amb una longitud d'uns 1 km i una amplada variable entre 200 i 300 metres. La seva superfície és d'uns 100 m², amb una forma suau i aplanada, i sense vegetació arbòria.
Entre els anys 1982 i 1986 es van excavar a la zona els vestigis d'una necròpolis d'incineració d'època ibèrica, amb un total de 87 enterraments documentats. Tot i això, es considera que la necròpolis original era més gran, ja que s'han trobat molts fragments de material de tombes destruïdes. Les urnes cineràries trobades eren petites, fet que indicaria cremacions intenses, i les tombes consistien en simples fosses excavades directament al terra. L'aixovar associat a les tombes no revela grans diferències socials, excepte en un cas amb un nombre superior de vasos.
Inicialment es pensava que aquesta necròpolis estava vinculada a l'oppidum del Puig de Sant Andreu, però actualment s'acostuma a relacionar més amb l'oppidum de l'Illa d'en Reixac. Durant la revisió de la Carta Arqueològica del Baix Empordà el 2001, es van identificar restes de loculus excavat a la roca, que corresponien a les tombes d'incineració.