Imatge
Mapa
Omeka ID 3695

Mas Castell

Altres noms del jaciment
Cronologia
Neolític Final / Neolític Final (-2500 / -2200) - Bronze Final III / Bronze Final III (-900 / -650) - Ferro-Ibèric Ple / Ferro-Ibèric Ple (-450 / -200) - Romà Baix Imperi / Romà Baix Imperi (284 / 476) - Medieval / Medieval (400 / 1492) - Romà Alt Imperi / Romà Alt Imperi (14 / 192) - Ferro-Ibèric / Ferro-Ibèric (-650 / -50)
Cultura
Prehistòria
Món Romà
Municipi
Porqueres (Europa, Espanya, Catalunya, Girona, Pla de l'Estany)
Enllaç a Inventari Generalitat
Cercador de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya [24/11/2024]
Bibliografia
  • Villae and domain at the end of Antiquity and the beginning of Middle Age : how do rural sovieties respond tho their changing times? (2015). Presses de l’Univ. de Pau et des Pays de l’Adour.
Descripció
El jaciment de Mas Castell, situat al terme municipal de Porqueres (Alt Empordà), es troba sobre el turó de l'Ermita i ha proporcionat restes d'estructures d'un poblat, un centre d'inhumació col·lectiu i un edifici religiós, que pertanyen a diferents èpoques (ibèrica, romana i medieval). El jaciment es divideix en quatre zones: Zona I, el Camp de sitges, a l'oest del turó, on s'han excavat sitges datades entre el segle VI aC i el I dC, amb ceràmica de diverses èpoques, indicant un ús continuat fins al segle I dC; Zona II, la Basílica Necròpolis, a l'àrea nord-est, on es van trobar dues estructures de temples, una romana i una visigòtica, amb enterraments de cronologia incerta, amb ceràmica que inclou figures roges i sigil·lata, i indicis que el poblat va començar a abandonar-se al segle I dC, tot i que la zona continuaria sent un lloc de culte fins a l'època medieval; Zona III, el Revolt de la carretera, on es van localitzar materials ceràmics des del segle IV aC fins a l'època moderna, confirmant una ocupació continuada fins a l'edat mitjana, amb un tall d'ocupació a partir del segle I dC; i Zona IV, els Sondeigs generals, on es van recuperar materials dels segles III-II aC, amb una disminució de ceràmica d'importació a partir del segle I dC. El jaciment va conèixer el seu apogeu entre els segles IV aC i II-I aC, amb una romanització progressiva fins al segle I dC, moment en què va començar a declinar, encara que la zona del turó va seguir utilitzant-se com a lloc de culte fins a l'època medieval. Les intervencions més recents inclouen un estudi previ a les obres de millora de la carretera GIV-5248 el 2010, un seguiment arqueològic el 2014 que no va revelar nous materials, i una revisió en 2021 per actualitzar la Carta Arqueològica del Pla del l'Estany.