Imatge
Mapa
Omeka ID 3624

Can Fatjó

Altres noms del jaciment
Cronologia
Medieval / Medieval (400 / 1492) - Ferro-Ibèric / Ferro-Ibèric (-650 / -50) - Romà Baix Imperi / Romà Baix Imperi (450 / 476) - Segles XVIII-XX / Segles XVIII-XX (1790 / 1999) - Romà República / Romà República (-100 / -50)
Cultura
Medieval
Municipi
Rubí (Europa, Espanya, Catalunya, Barcelona, Vallès Occidental)
Enllaç a Inventari Generalitat
Cercador de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya [24/11/2024]
Bibliografia
  • MARGENAT RIBAS, F., Les Esteles ibèriques amb representacions de llances. El cas de Rubí, Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí. 5, 2-21.
Descripció
El Poblat íber-romà de Rubí / Can Fatjó és un jaciment arqueològic que inclou restes d'hàbitat, inhumació i explotació agrícola de diverses èpoques (ibèrica, romana, medieval, moderna i contemporània), situat al nucli urbà de Rubí (Vallès Occidental). El jaciment es troba en un turó tallat per la riera de Rubí i la línia ferroviària, on es van localitzar les primeres restes l'any 1918. Inicialment es consideraven jaciments separats, però actualment es considera una única ocupació. Les zones més importants de restes es troben a la Casa Coll, el Carrer Castell, Can Fatjó, el Mercat Vell, entre altres. Els treballs arqueològics més destacats es van realitzar entre els anys 2003 i 2010, amb excavacions a diverses finques de Rubí, on es van trobar materials ibèrics i romans, com ceràmica, sitges d'emmagatzematge i estructures relacionades amb la metal·lúrgia i l'agricultura. Les fases cronològiques inclouen la formació del poblat a partir del 450 aC, l'apogeu ibèric entre els segles IV-III aC, i la fase íbero-romana (II-I aC) i imperial romana (I-V dC). Les excavacions més recents han documentat estructures romanes com murs, sitges i paviments, relacionades amb una gran explotació agrícola i vil·la romana. També es van documentar ocupacions medievals i posteriors al segle XIX. L'estat de conservació del jaciment és regular.