- Altres noms del jaciment
- Els Munts
- Cronologia
- Romà August / Romà August (-27 / 14) - Romà Baix Imperi / Romà Baix Imperi (450 / 476) - Romà Segle III / Romà Segle III (192 / 284) - Romà Alt Imperi / Romà Alt Imperi (14 / 192) - Medieval Domini visigòtic / Medieval Domini visigòtic (401 / 715)
- Cultura
- Món Romà
Medieval
- Municipi
- Altafulla (Europa, Espanya, Catalunya, Tarragona, Tarragonès)
- Enllaç a Inventari Generalitat
- Cercador de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya [24/11/2024]
Descripció
La vil·la dels Munts es troba a uns 12 km a llevant de Tarragona, sobre un turó costaner. La primera referència a les restes data del segle XVI, tot i que no es va iniciar una excavació metòdica fins al 1953. Des de llavors s'han realitzat diverses intervencions arqueològiques.
Es tracta d'una vil·la romana residencial, destacada per la magnitud de les restes arquitectòniques i la riquesa decorativa. La vil·la es divideix en dues parts: la "pars rustica" (zona agrícola) situada als vessants del turó, travessada per la Via Augusta, i la "pars urbana" (zona residencial) a la part sud, orientada al mar. A la zona residencial hi ha una "domus" de dos pisos, diversos jardins i almenys dues zones termals. La "domus" estava organitzada al voltant d'un hortus central i comunicada per un corredor semisoterrat, el cryptoporticus, que connectava amb les sales nobles i privades. Els paviments de les sales nobles eren de mosaics policroms i les parets pintades amb motius geomètrics i florals. L'edifici va ser fundat a finals del segle I dC.
Entre les troballes més destacades, es coneixen les reformes fetes pels propietaris, Caius Valerius Avitus i la seva esposa Faustina. Es va ampliar la zona termal, es va construir una gran cisterna per emmagatzemar aigua, i es van renovar els paviments i les pintures. Un gran incendi, datat entre els anys 260 i 270, va destruir la vil·la, esfondrant sostres i causant danys a gran part de l'edifici. A partir del segle IV dC, la vil·la es va reutilitzar com a assentament agrícola, aprofitant les antigues estructures per a activitats agrícoles, amb poques restes documentades de la vida quotidiana fins al segle VI o VII.
L'última intervenció arqueològica, l'any 2002, va mostrar que no hi havia restes significatives en una zona propera.