Nom d'objecte
tovera
Producció
material ceràmic constructiu i arquitectònic clàssica i protohistòria
Cultura/Període
Protohistòria
Material
Ceràmica
Tècnica
a mà
Seca
Datació
-400 / -200
Ubicació
Reserves
Nom jaciment
Olèrdola. Entrada recinte (sector 01)
Municipi
Olèrdola (Europa, Espanya, Catalunya, Barcelona, Alt Penedès)
Mides
150 x 190 x 61 mm
Descripció
Llegir més
Peça pràcticament sencera. Presenta dos tubs cilíndrics, buits, units en forma de "V" per la base, amb la part superior de la boca lleugerament oberta vers enfora. La peça és d'argila i està elaborada a mà, de color vermellós, lleugerament ennegrida en un dels costat i abundant desengreixant. Va ser localitzada al Sector 01, en l'enderroc a l'àmbit 3, un taller metal·lúrgic ubicat a l'entrada del recinte.
Les peces d'insuflació d'aire no són gaire freqüents en contextos arqueològics. A la protohistòria peninsular els primers exemples corresponen a factories fenícies (la Fonteta, segles VII-VI aC). Per a la l'etapa ibèrica es documenten diversos exemplars similars al localitzat a Olèrdola (al Castellet de Banyoles de Tivissa, a la Bastida de les Alcuses de Moixent, al Piuró del Barranc Fondo de Maçalió i a la Monravana de Llíria), tots ells es poden datar a l'ibèric ple.
Aquestes peces formen part del forn metal·lúrgic, complint la funció d'aportar aire per a combustió ràpida i permanent. La peça d'insuflació s'acoblaria a dues manxes per tal de garantir un flux constant d'aire a l'accionar-se alternativament. L'extrem oposat s'acoblaria transmetria aquest aire a l'interior del forn. L'etnoarqueologia ha proporcionat valuosos exemples sobre aquest tipus d'objecte.
GALLEGO CAÑAMERO, J.M. 2013, La siderurgia en el mundo ibérico. Primeros datos a partir de la experimentación arqueológica, in PALOMO, A.; PIQUÉ, R.; TERRADAS, X. (ed.), Experimentación en arqueología. Estudio y difusión del pasado, Sèrie Monogràfica 25.1 i 25.2, Museu d'Arqueologia de Catalunya Girona, Girona. Figs. 5 i 6.
MOLIST, N. 2008, Espais i estructures arqueològiques. Etapa ibèrica (Segles IV/III aC), in MOLIST, N. (ed), La intervenció al sector 01 del Conjunt Històric d'Olèrdola. De la prehistòria a l'etapa romana (campanyes 1995-2006), Monografies d'Olèrdola 2, Barcelona, 109-190. Pàg. 189, fig. 7.121,
Omeka ID
2268