Nom d'objecte
motlle
Cultura/Període
Protohistòria
Material
pedra calcària
Tècnica
talla, polit
Seca
Datació
-400 / -100
Ubicació
Reserves
Nom jaciment
Olèrdola. Entrada recinte (sector 01)
Municipi
Olèrdola (Europa, Espanya, Catalunya, Barcelona, Alt Penedès)
Mides
54 x 172 x 172 mm
Descripció
Llegir més
Fragment d'una valva d'un motlle per la fosa de barnilles de bronze realitzat en pedra calcària de color grisós, amb senyals d'exposició al metall incandescent. La conservació de la valva no és gaire bona. Aparegué en un estrat medieval en una campanya de l'any 1987, Sector 01, però aquest fet no desdiu una atribució protohistòrica, ja que aquestes peces no són pròpies de l'edat mitjana.
La cara ventral presenta les matrius de cinc barnilles disposades en sentit longitudinal tot i que potser hi havia més. L'amplada d'aquestes matrius oscil·la al voltant dels 10 mm i la separació entre aquestes varia entre els 15 i els 20 mm. El fet que el motlle resti incomplet no ens permet afirmar si es tracta de la part per on es vessava el metall o si és tracta de la part inferior del motlle.
El motlle complet constava de de dues valves i era d'utilització unilateral. Aquest tipus és el més popular durant l'edat del bronze i l'edat del ferro, ja que proporcionava barnilles que es podien transformar fàcilment en molts tipus de peces: agulles, fíbules, braçalets oberts. Les barnilles funcionen com elements semi manufacturats de matèria primera, per a ser transformats posteriorment. Així s'explica la gran dispersió.
Pel que fa a la cronologia, si bé és cert que a Carretelà (Aitona, Segrià), per exemple, es poden trobar aquests motlles durant el bronze final (Ribes 2002, 151), creiem que el nostre exemplar s'ajusta millor als paral·lels documentats a Ullastret que tenen una datació al voltant dels segles IV i III aC (Rovira 1999, 230-232).
Omeka ID
2264