Nom d'objecte
gerra
Cultura/Període
Món romà
Material
ceràmica
Tècnica
a torn
Seca
Datació
-40 / -25
Museu
Museu de Badalona
Ubicació
Exposició permanent
Nom jaciment
Ciutat romana de Baetulo. C. Pujol
Municipi
Badalona (Europa, Espanya, Catalunya, Barcelona, Barcelonès)
Mides
23 x 17,2 x 6,8 cm
Descripció
Llegir més
Gerra tipus oinochoe de ceràmica ibèrica o de tradició ibèrica pintada amb decoració geomètrica, i amb aus i vegetals seriats. Va ser localitzada a l'interior d'una sitja al carrer Pujol.
La gerra té la vora trilobulada amb dos ulls circulars en relleu a sota . El coll és estret i el cos piriforme. La nansa té una curvatura gairebé en angle recte, la secció és en forma de cinta. Li manca el fons. La pasta és de color beix.
La decoració, pintada de color vermell-grana, cobreix gairebé tot l'exterior de la peça. A la part de la vora hi observem una decoració dentada i a la nansa, franges horitzontals. Al cos trobem cinc registres horitzontals de diferents mides. De dalt a baix hi ha: una decoració en "sigma"; una en "esses" estirades i sota arcs de mig punt que es creuen; aus que volen a l'esquerra amb llargs pics, colls i ales; una greca amb els angles apuntats i al darrer registre conservat, fulles d'heura.
Segons Ignasi Garcés (2020), es tracta d'una peça excepcional que s'hauria produït al sud de l'actual Catalunya o al País Valencià. El MNAT conserva una peça de la mateixa cronologia, també amb els mateixos ocells seriats, trobada al fòrum de la ciutat de Tàrraco. Sembla que es tracta de cignes, cosa que fa pensar que podria tractar-se de dues peces fabricades en un mateix taller.
Les peces devien arribar per mar a través del comerç costaner impulsat per agents itàlics als segles II-I aC. Aquestes decoracions amb registres i motius geomètrics, vegetals i d'animals seriades les trobem també a Elx, Lleida i Menorca.
Omeka ID
1924