- Altres noms del jaciment
- Cronologia
- canvi d’era (finals del segle I aC - inicis del segle I dC)
- Cultura
- Món Romà
- Municipi
- Cadaqués (Europa, Espanya, Catalunya, Girona, Alt Empordà)
Descripció
L'any 1987, durant la campanya d'excavació del derelicte romà Culip IV es va localitzar, a 15 metres d'aquest, el buc de fusta d'una nau medieval i diversos fragments de ceràmica vidriada. Aquest nou jaciment es va anomenar Culip VI.
Les excavacions van permetre determinar que es tractava d'un vaixell que realitzava una ruta comercial des del nord d'Àfrica, passant per Mallorca, cap a algun port del Golf de Lleó com podria ser Colliure, Narbona, Montpeller o Marsella. El seu carregament estava format principalment per ceràmica vidriada musulmana de diferents formes i funcions (plats, bols, gerres, ampolles, gibrells, llànties, tapadores, etc.) però els elements associats a la tripulació són d'origen català o llenguadocià i la fusta amb la que es va construir l'embarcació provenia dels pirineus orientals.
La troballa en gran quantitat de restes d'aliments, tant d'ossos de fauna (ovicàprids, bòvids, aus, conills i porc) com vegetals (ametlles, nous, llenties i algun pinyol de préssec) permeten aproximar-nos a l'alimentació a bord del vaixell per part de la tripulació.
La fusta del casc del vaixell es trobava en bon estat de conservació i això va possibilitar poder realitzar estudis molt precisos sobre la construcció naval del vaixell.Narbona cap a Empúries. En l'excavació es van documentar també dues àmfores vinàries de la Tarraconense del tipus Pascual 1 i elements relacionats amb la pesca que duien a terme els mariners durant la travessa per al seu propi avituallament, com ara dos ploms de pesca i un ham. També van aparèixer altres restes relacionades amb la tripulació de bord, com ara fragments de dues paelles, olles, un càntir i un vas de terrasigillata aretina. Entre les restes del vaixell també es va recuperar un pes de balança que ens parla dels tractes comercials quan s'arribava a port.