- Altres noms del jaciment
- Coves Prehistóriques de Serinyà
- Cronologia
- Paleolític Mig / Paleolític Mig (-90000 / -33000) - Neolític Antic Cardial / Neolític Antic Cardial (-5500 / -4000) - Bronze Final / Bronze Final (-1200 / -650) - Romà / Romà (-218 / 476) - Calcolític / Calcolític (-2200 / -1800) - Paleolític Superior / Paleolític Superior (-33000 / -15000)
- Cultura
- Prehistòria
- Municipi
- Serinyà (Europa, Espanya, Catalunya, Girona, Pla de l'Estany)
- Enllaç a Inventari Generalitat
- Cercador de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya [24/11/2024]
Bibliografia
- Genover, J. M. I., Millan, F., Canadell, S. A., Soler, J., & Masferrer, N. S. I. (2017b). Contextualización arqueológica y paleontológica de los félidos pleistocenos de Serinyà. Dialnet.
- De la Peña Alonso, P. (2009). Revisión crítica de los conjuntos líticos gravetienses y su contexto arqueológico en la Península Ibérica. Dialnet.
Descripció
El jaciment de l'Arbreda és una cova situada a la riba dreta del riu Serinyadell, a Serinyà, Girona. Es va utilitzar com a lloc d'inhumació col·lectiva i d'ocupació humana des del Paleolític Mitjà fins al Bronze, amb una seqüència d'ocupació interrompuda. La cova es troba en una formació de travertí que dificulta la comprensió de la seva morfologia original. Les excavacions van començar el 1972 i han estat intermitents fins a l'actualitat, amb intervencions destacades entre 1972 i 2009. Durant les excavacions s'han documentat estructures antròpiques i restes faunístiques, com també una indústria lítica de diferents períodes. Les intervencions han revelat una ocupació intensa del període mosterià, amb restes humanes que suggereixen la presència de grups neandertals. Els nivells estratigràfics han permès identificar les diverses ocupacions al llarg del temps, incloent-hi el Mosterià, l'Aurinyacià, el Gravetià, el Solutrià, i fins al Neolític. Els materials recuperats inclouen eines de pedra i restes faunístiques, com cavalls, cèrvols i altres espècies de la fauna prehistòrica. Les excavacions continuen per comprendre millor la seqüència temporal i els usos de la cova.